Hovězí s máslovými knedlíčky

Hovězí kližka nebo zadní na kostky     750 g                      

Olej                   3 lžíce

Cibule na půl kolečka  1 ks                         

Třtinový cukr   2 lžičky

Mrkev na kolečka        2 ks                      

Rajčata kostky    1 plechovka

Hovězí vývar      850 ml

Hladká mouka    560 g

Prášek do pečiva        2 lžičky

Jedlá soda            3 lžičky

Sůl                        1 lžička

Máslo                  140 g

Petrželka na drobno   3 lžíce            

Podmáslí                      360 ml

 

Na dvou lžících oleje osmahneme kostky masa, dokud se nezatáhnou. Přidáme zbytek oleje, cibuli, cukr a mrkev a dusíme přibližně 3 minuty. Přidáme rajčata, vývar a sůl a na mírném ohni vaříme, dokud maso není měkké.

 

Asi 15 minut předtím než je maso měkké si předehřejeme troubu na 220°C a připravíme si těsto na knedlíčky. Mouku, prášek do pečiva, sodu a půl lžičky soli vsypeme do misky a hněteme s máslem, jako když děláme drobenku. Vmícháme petrželku. Přidáme podmáslí a uhněteme hladké měkké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme těsto asi 1 cm silné, vykrajujeme sklenicí kolečka, které prozatím dáme stranou.

 

Až je maso měkké, zahustíme omáčku dvěma lžícemi mouky rozmíchané v trošce vody. Masovou směs přelijeme do hlubšího pekáče a na směs navrstvíme knedlíčky, tak aby se trochu překrývaly. Zapékáme asi 12 minut, než nabydou a zezlátnou.